sportisimo.ba

Trinaesti međunarodni turnir ”Igraj fudbal, živi život” uskoro počinje: Nadmetanje koje je potvrdilo vrijednost

Trinaesti međunarodni turnir pod nazivom “Igraj fudbal, živi život” ove godine će se održati od 14. do 16. juna u glavnom gradu BiH, a utakmice će se igrati na stadionu Trening centra Igman Ilidža i u Centru za sport i rekreaciju “Safet Zajko”. Titulu najboljeg brani Lokomotiva iz Zagreba koje je prošle godine u finalu deklasirala sarajevske Plave rezultatom 7:1. U dosadašnjih dvanaest turnira Željezničar i Sarajevo su po tri puta dotakli vrh, dok su po jednom na tronu bili Rad, Crvena zvezda, Vardar, MTK iz Budimpešte, Slovacko (Češka Republika) i Lokomotiva (Zagreb).

Pravo nastupa imaju igrači do 16 godina

Organizator ovog događaja je, kao i prethodnih godina Udruženje za podsticaj kulture i sporta Profesional iz Sarajeva. Pravo nastupa imaju igrači do 16 godina, a turnir ima međunarodni karakter. Dakako, kvalitetne ekipe iz Evrope, regije i BiH nastupat će na ovom, već sada možemo reći, izuzetno kvalitetnom nadmetanju koju je potvrdilo svoju vrijednost.

Na 13. turniru “Igraj fudbal, živi život”  učestvuju – Grupa A: Sarajevo, Spartak (Subotica), Budućnost  (Podgorica) i Velež  (Mostar).

U grupi B nadmetat će se: Željezničar (Sarajevo), Lokomotiva (Zagreb), Akademija Pandev (Sjeverna Makedonija) i Brinje Grospulje (Slovenija).

Dakako, dvije prvoplasirane borit će se za prvo i treće mjesto.

Mehmed Baždarević promotor turnira

Ispred Udruženja Profesional zahvaljuju se pokroviteljima i sponzorima, a treba naglasiti da se ovo takmičenje igra u sklopu ”Novogradskih dana”. Dejan Radović, direktor pomenutog udruženja, potcrtava kako se takmičenje ne bi moglo održati da nije sponzora.

”Zahvaljujem se na podršci našim sponzorima, a to su: Federalno Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turistička Zajednica Kantona Sarajevo “Visit Sarajevo”, Grad Sarajevo, Općina Novi Grad, Fudbalski/Nogometni Savezu Bosne i Hercegovine, Coca – Cola, Hyundai Auto, Džajić-Commerce, Olimpija voda – oficijelna voda turnira, Ardu sportswear kao i medijskim partnerima Arena Sport, Sport Centar i Antena Sarajevo”, istakao je Radović.

Promotori ovog eminentnog turnira do sada su bili: Ivica Osim, Mirsad Fazlagić, Predrag Pašić, Vlatko Glavaš, Mladen Krstajić, Refik Šabanadžović. Ove godina ta čast je pripala Mehmedu Baždareviću koji je naglasio:

 ”Turnir već ima tradiciju jer se igra po 13. put. Uvijek podržavam prave vrijednosti, a tako je i ovaj put. Oko 200 mladih igrača iz 8 ekipa će nastupati na ovom nadmetanju. Također, turnir je odlična prilika za klubove i mlade fudbalere da pokažu kvalitet, a ovaj turnir promoviše grad Sarajevo, omladinski fudbal i zdrav način života. Sve to zaslužuje ‘palac gore’ ”, istakao je Baždarević.

Dosadašnji pobjednici i najbolji igrači turnira:

 • 2012. godine – Željezničar, a Tin Jedvaj bio je najbolji igrač turnira
 • 2013. godine – Rad (Beograd), a Marko Grujić bio je najbolji igrač turnira
 • 2014. godine – Crvena zvezda, a Anes Vazda bio je najbolji igrač turnira
 • 2015. godine – Željezničar, a Denis Žerić bio je najbolji igrač turnira
 • 2016. godine – Sarajevo, a Stefan Mihajlović bio je najbolji igrač turnira
 • 2017. godine – Sarajevo, a Armin Imamović bio je najbolji igrač turnira
 • 2018. godine – Vardar (Skoplje), a Andrija Krivokapić bio je najbolji igrač turnira
 • 2019. godine – MTK Budapest, a Gabriel Groznica bio je najbolji igrač turnira            
 • 2020. godine – Željezničar, a Armin Ramić najbolji igrač turnira
 • 2021. godine – Sarajevo, a Bakir Nurković najbolji igrač turnira.   
 • 2022. godine – Slovacko, a Oliver Stecha najbolji igrač turnira. 
 • 2023. godine –   Lokomotiva Zagreb, a  Noa Godec najbolji igrač turnira.
Podijeli članak:

Posljednje dodano

Pročitajte još

Izaberi kategoriju

Prijavite se na naš newsletter

Pridružite se našoj ekskluzivnoj newsletter listi i budite u tijeku svih sportskih događaja omladinskog i dječjeg uzrasta.

Prijavom se slažem da se moji podaci obrađuju u skladu sa uvjetima korištenja portala.